Łosoś w cieście szpinakowym z musem z suszonych pomidorów, żurawiny i pyłem z pestek dyni
Łosoś w cieście szpinakowym z musem z suszonych pomidorów, żurawiny i pyłem z pestek dyni
Dzisiaj trochę fantazji oczywiście bez przesadnej ekstrawagancji 🙂 Łosoś w kruchym cieście jest przepyszny, ale za każdym razem, gdy go robię, szukam jakiegoś ulepszenia, aby był jeszcze smaczniejszy. Dzisiaj propozycja z musem suszonych pomidorów i żurawiny, posypane pyłem z pestek dyni 🙂 Smak obłędny! Kto ma ochotę spróbować kawałek? 🙂
Składniki
Składniki
- 300 gram fileta z łososia
- sok z połówki cytryny
- 6 plastrów czerwonego cheddara
- 200 gram świeżych liści szpinaku
- 500 gram maki
- 100 gram masła
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 200 gram suszonych pomidorów
- 200 gram żurawiny
- 300 gram pestek dynii
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie
- Łososia nacieramy solą i pieprzem, zanurzamy w soku w cytrynie, i odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli i dokładamy posiekane masło. Drewnianą łyżką rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy zblendowany szpinak i wbijamy jajko. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż do momentu połączenia składników. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy prostokąty i układamy na ich środku łososia, a na wierzch kładziemy ser i przykrywamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik 200 ℃ i pieczemy 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy nasz mus, suszone pomidory i żurawinę blendujemy, dodajemy oliwę, pieprz cayenne i ocet balsamiczny, i dokładnie mieszamy. Na koniec pestki dyni wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na pył. Łososia podajemy z musem i posypujemy pyłem. Smacznego!