Krem z dynii hokkaido po meksykańsku
Krem z dynii hokkaido po meksykańsku
Krem z dyni to przepyszne danie, które kojarzy mi się z jesiennymi, chłodnymi wieczorami. Dzisiaj w trochę nietypowym wydaniu bo po meksykańsku 🙂 Taką zupą można również świętować 😉 Dokładnie rok temu mój blog ujrzał światło dzienne, które trwa do dzisiaj 🙂 Początki były trudne i niełatwe, a najważniejsze, że jesteście ze mną 🙂
Składniki
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 1 kiełbasa
- 300 gram kukurydzy
- 300 gram czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml soku z pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 2 ziemniaki
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę, czosnek i miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na tłuszczu, a następnie zalewamy bulionem. Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, dodajemy sok z pomarańczy i imbir. Kiełbasę podsmażamy i przekładamy do zupy, dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, natkę pietruszki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Smacznego!