Zupa Meksykańska z domowymi nachosami

Zupa Meksykańska z domowymi nachosami
Ostra z wyraźnym smakiem i temperamentem jak Meksyk to właśnie zupa dla tych, którzy szukają nowych doznań i przygód. Ja nadal szukam i ciągle je znajduje 😉 Ps. Oglądaliście wczoraj pierwszy odcinek MasterChefa? Jak wrażenia?
Składniki
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- pęto kiełbasy
- 500 gram kukurydzy
- 500 gram czerwonej fasoli
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- garść posiekanej pietruszki
- 3 łyżeczki pieprzu cayenne(w zależności jak ostre jedzenie kibicie
- 400 gram ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 500 gram pomidorów
Paprykowe nachosy
- 1 szklanka maki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- ¼ szklanki gorącej wody
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki kiełbasę i podsmażamy aż do zarumienia. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu, dokładamy zawartość patelni, kukurydzę, czerwoną fasolę. Pomidory sparzamy i blendujemy, dodajemy do naszego wywaru, dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Dodajemy posiekana pietruszkę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotujemy paprykowe nachosy. Mąkę przesiewamy, dodajemy po łyżeczce papryki czerwonej słodkiej i pieprzu cayenne, dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy łyżkę oliwy i wodę. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić do ręki i będzie jednolite. Rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i wykrawamy trójkąciki. Pieczemy w 200 C przez 10 minut. Dekorujemy z wierzchu zupę. Smacznego!