Zupa Meksykańska z domowymi nachosami

Zupa Meksykańska z domowymi nachosami

Zupa Meksykańska z domowymi nachosami

Ostra z wyraźnym smakiem i temperamentem jak Meksyk to właśnie zupa dla tych, którzy szukają nowych doznań i przygód. Ja nadal szukam i ciągle je znajduje 😉 Ps. Oglądaliście wczoraj pierwszy odcinek MasterChefa? Jak wrażenia?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • pęto kiełbasy
  • 500 gram kukurydzy
  • 500 gram czerwonej fasoli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • garść posiekanej pietruszki
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne(w zależności jak ostre jedzenie kibicie
  • 400 gram ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 gram pomidorów

Paprykowe nachosy

  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ szklanki gorącej wody

Przygotowanie
 

  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki kiełbasę i podsmażamy aż do zarumienia. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu, dokładamy zawartość patelni, kukurydzę, czerwoną fasolę. Pomidory sparzamy i blendujemy, dodajemy do naszego wywaru, dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Dodajemy posiekana pietruszkę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotujemy paprykowe nachosy. Mąkę przesiewamy, dodajemy po łyżeczce papryki czerwonej słodkiej i pieprzu cayenne, dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy łyżkę oliwy i wodę. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić do ręki i będzie jednolite. Rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i wykrawamy trójkąciki. Pieczemy w 200 C przez 10 minut. Dekorujemy z wierzchu zupę. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.