Krucha rolada
Krucha rolada
Wczoraj całą rodziną wybraliśmy się na zlot food trucków pod stadionem narodowym. Za dużo to nie spróbowaliśmy, a to tylko ze względu na tą pyszną kruchą roladę z mięsem, której grzech było nie zjeść całą 🙂 Próbowaliście kiedyś czegoś takiego?:) Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie mojego dania:)
Składniki
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
- 100 ml kefiru
Farsz
- 400 gram mięsa mielonego z indyka
- sól, pieprz do smaku
- 150 ml kefiru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 starta marchewka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
Glazura
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Przygotowanie
- Do mięsa dodajemy przyprawy, startą na drobnych oczkach cebulę, czosnek i marchewkę. Wlewamy kefir i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Blat i wałek podsypujemy maka Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na środek ciasta nakładamy farsz i zaczynamy zwijać. Jajko rozbijamy z mlekiem i smarujemy na wierzchu ciasto. Pieczemy w 200 C przez około 25 minut. Smacznego!