Krucha rolada

Krucha rolada

Krucha rolada

Wczoraj całą rodziną wybraliśmy się na zlot food trucków pod stadionem narodowym. Za dużo to nie spróbowaliśmy, a to tylko ze względu na tą pyszną kruchą roladę z mięsem, której grzech było nie zjeść całą 🙂 Próbowaliście kiedyś czegoś takiego?:) Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie mojego dania:)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli
  • 100 ml kefiru

Farsz

  • 400 gram mięsa mielonego z indyka
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 starta marchewka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku

Glazura

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Przygotowanie
 

  • Do mięsa dodajemy przyprawy, startą na drobnych oczkach cebulę, czosnek i marchewkę. Wlewamy kefir i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Blat i wałek podsypujemy maka Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na środek ciasta nakładamy farsz i zaczynamy zwijać. Jajko rozbijamy z mlekiem i smarujemy na wierzchu ciasto. Pieczemy w 200 C przez około 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.