Potrawka cielęca ze świeżymi owocami
Potrawka cielęca ze świeżymi owocami
Dzisiaj to już chyba każde kubki smakowe dopieściłem 🙂 Potrawka cielęca ze świeżymi owocami to doskonały pomysł na pyszny i zaskakujący obiad, również nie wymaga od nas wiele wysiłku. W czasie duszenia możemy spokojnie przygotować drugie danie 🙂 Jeżeli nie ma pytań czas brać się za gotowanie 😉
Składniki
Składniki
- 500 gram udźca cielęcego
- 300 gram malin
- 200 gram borówek
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 młode marchewki
- 150 gram śmietanki kremówki
- sok z połówki cytryny
- 2 listki laurowe
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- garść natki pietruszki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Udziec cielęcy oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy marchewki pokrojone w słupki, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, tymianek i owoce. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy sok z cytryny, zagęszczamy śmietanką i mąką, rozrobioną z kilkoma łyżkami wywaru, i doprawiamy do smaku. Smacznego!