Potrawka cielęca ze świeżymi owocami

Potrawka cielęca ze świeżymi owocami

Potrawka cielęca ze świeżymi owocami

Dzisiaj to już chyba każde kubki smakowe dopieściłem 🙂 Potrawka cielęca ze świeżymi owocami to doskonały pomysł na pyszny i zaskakujący obiad, również nie wymaga od nas wiele wysiłku. W czasie duszenia możemy spokojnie przygotować drugie danie 🙂 Jeżeli nie ma pytań czas brać się za gotowanie 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram udźca cielęcego
  • 300 gram malin
  • 200 gram borówek
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 młode marchewki
  • 150 gram śmietanki kremówki
  • sok z połówki cytryny
  • 2 listki laurowe
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie
 

  • Udziec cielęcy oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy marchewki pokrojone w słupki, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, tymianek i owoce. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy sok z cytryny, zagęszczamy śmietanką i mąką, rozrobioną z kilkoma łyżkami wywaru, i doprawiamy do smaku. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.