Maślane babeczki agrestowe

Maślane babeczki agrestowe

Maślane babeczki agrestowe

Sezon letni powoli dobiega końca, gdzieniegdzie można jeszcze znaleźć agrest, ale to już na prawdę końcówka, więc jeżeli chcecie spróbować pysznych babeczek w roli głównej z tym owocem, to zapraszam po przepis 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 300 gram jagód
  • 200 gram miąższu z agrestu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram stopionego masła

Przygotowanie
 

  • Agrest kroimy na pół, wkładamy na sitko i łyżką wyciskamy cały sok. Wszystkie suche składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Następnie jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, roztopione masło i sok z agrestu. Suche składniki łączymy z mokrymi, formę do pieczenia muffinek nacieramy tłuszczem, a następnie nakładamy na dno po jednej łyżce ciasta. Po środku sypiemy jagody i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby forma była zapełniona w ¾ wysokości. Pieczemy w 180 °C przez 20-25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.