Maślane babeczki agrestowe

Maślane babeczki agrestowe
Sezon letni powoli dobiega końca, gdzieniegdzie można jeszcze znaleźć agrest, ale to już na prawdę końcówka, więc jeżeli chcecie spróbować pysznych babeczek w roli głównej z tym owocem, to zapraszam po przepis 😉
Składniki
Składniki
- 300 gram jagód
- 200 gram miąższu z agrestu
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gram stopionego masła
Przygotowanie
- Agrest kroimy na pół, wkładamy na sitko i łyżką wyciskamy cały sok. Wszystkie suche składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Następnie jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, roztopione masło i sok z agrestu. Suche składniki łączymy z mokrymi, formę do pieczenia muffinek nacieramy tłuszczem, a następnie nakładamy na dno po jednej łyżce ciasta. Po środku sypiemy jagody i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby forma była zapełniona w ¾ wysokości. Pieczemy w 180 °C przez 20-25 minut. Smacznego!