Zupa rybna – warsztaty bosch

Zupa rybna – warsztaty bosch
To była moja pierwsza zupa rybna w życiu, którą udało mi się ugotować i to z powodzeniem. Była aromatyczna, z interesującym smakiem i bardzo smakowała Tomkowi Łachowi 😉 Dzisiaj zdradzę Wam przepis, który sporo zmodyfikowałem;)
Składniki
Składniki
- 2 filety z dorsza z polędwiczką
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 gram krewetek
- 3 cytryny
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 2 garści natki pietruszki
- 2 garści liści świeżej kolendry
- 4 pomidory malinowe
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie passaty w dużym słoiku
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz do smaku
- pół szklanki prosecco
- 3 papryczki chili
- 1 l bulionu wołowego
Przygotowanie
- Cebule i czosnek siekamy w drobna kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie. Następnie nacieramy dorsza solą himalajską, świeżym pieprzem i kroimy w kostkę, mogą być większe kawałki i tak rozpadną się podczas gotowana. Rybę dodajemy na patelnie i smażymy. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryn i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozwalamy naszej zupie zredukować się. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni 2 łyżki masła i wrzucamy pancerze z krewetek. Zalewamy winem i czekamy aż alkohol się wchłonie. Esencje dolewamy do zupy. Mięso krewetek blendujemy i również wkładamy do garnka. Liście pietruszki i kolendry siekamy, dodajemy do wywaru mleczko kokosowe, sos sojowy i mięso z krewetek. Gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!