Zupa rybna – warsztaty bosch

Zupa rybna – warsztaty bosch

Zupa rybna – warsztaty bosch

To była moja pierwsza zupa rybna w życiu, którą udało mi się ugotować i to z powodzeniem. Była aromatyczna, z interesującym smakiem i bardzo smakowała Tomkowi Łachowi 😉 Dzisiaj zdradzę Wam przepis, który sporo zmodyfikowałem;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 filety z dorsza z polędwiczką
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 gram krewetek
  • 3 cytryny
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 garści natki pietruszki
  • 2 garści liści świeżej kolendry
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie passaty w dużym słoiku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz do smaku
  • pół szklanki prosecco
  • 3 papryczki chili
  • 1 l bulionu wołowego

Przygotowanie
 

  • Cebule i czosnek siekamy w drobna kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie. Następnie nacieramy dorsza solą himalajską, świeżym pieprzem i kroimy w kostkę, mogą być większe kawałki i tak rozpadną się podczas gotowana. Rybę dodajemy na patelnie i smażymy. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryn i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozwalamy naszej zupie zredukować się. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni 2 łyżki masła i wrzucamy pancerze z krewetek. Zalewamy winem i czekamy aż alkohol się wchłonie. Esencje dolewamy do zupy. Mięso krewetek blendujemy i również wkładamy do garnka. Liście pietruszki i kolendry siekamy, dodajemy do wywaru mleczko kokosowe, sos sojowy i mięso z krewetek. Gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating