Zdrowy kebab z tatarem z truskawek

Zdrowy kebab z tatarem z truskawek

Zdrowy kebab z tatarem z truskawek

Porcje 3 osoby

Equipment

  • To danie dla osób, które nie potrafią sobie odmówić kebaba, a zarazem chcą odżywiać się zdrowo 😉 Nie macie pomysłu na obiad, a chcecie zaskoczyć rodzinę lub o nią zadbać, gdy codziennie na stole króluje schabowy? To jedyne wyjście 😉

Składniki
  

Składniki

  • 3 greckie pity z kolendrą i czosnkiem
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 200 gram kukurydzy
  • garść posiekanych liści kolendry
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • posiekana papryczka chili
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół garści świeżej szałwii
  • 5 truskawek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • opakowanie tofu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie
 

  • Na początek marynujemy kurczaka w przyprawach(kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma, kmin rzymski, sól, pieprz), najlepiej dzień przed, a następnego dnia cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wstawiamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180℃ aż do zrumienia. Przekładamy do miski z kurczakiem, zalewamy przecierem pomidorowym i pieczemy przez około 30 minut w 200℃. Tofu kroimy w kostkę i również pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze na złoty kolor, aż zrobi się chrupiące. Uważamy, aby się nie spaliło. W międzyczasie robimy surówkę, kapustę pekińską siekamy, cebulę czerwoną kroimy w piórka i wsypujemy kukurydzę. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, gdy mięso i tofu będzie gotowe, nakładamy na pitę mięso, surówkę i posypujemy całość pieczonym tofu przez około 10 minut. W tym czasie przygotujemy tatar z truskawek. Owoce i liście szałwi siekamy bardzo drobno, i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i układamy obok upieconą pitę. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating