Pizza z cukinii z sadzonym jajkiem, brokułami i kukurydzą
Pizza z cukinii z sadzonym jajkiem, brokułami i kukurydzą
Jedliście kiedyś pizzę z cukinii? Jest bardzo smaczna i pożywna, i przede wszystkim jest zdrowa, dlatego warto jeść ją jak najczęściej, gdy przyjdzie ochota i nie martwic się zbytnio kaloriami 🙂
Składniki
Ciasto
- 1 cukinia
- 4 łyżki otręb owsianych
- 1 jajko
- sól
Dodatki
- 3 jajka sadzone
- 400 gram mozzarelli light
- 1 brokuł
- 200 gram kukurydzy
Sos pomidorowy
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy na chwile, nadmiar wody odsączamy na sitku i dodajemy otręby, jajko i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200℃ z termoobiegiem przez 15-20 minut aż do zrumienienia. W międzyczasie gotujemy brokuła i pieczemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek aż do zrumienienia. Przecier pomidorowy doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy upieczoną cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gdy spód jest już gotowy, smarujemy sosem pomidorowym i pieczemy jajka sadzone ,które wykładamy na świeżo upieczone ciasto z cukinii. Następnie układamy ugotowanego brokuła i posypujemy z wierzchu kukurydzą, którą przykrywamy startą mozzarellą i pieczemy w 200℃ aż do stopienia się sera. Smacznego!