Pizza z cukinii z sadzonym jajkiem, brokułami i kukurydzą

Pizza z cukinii z sadzonym jajkiem, brokułami i kukurydzą

Pizza z cukinii z sadzonym jajkiem, brokułami i kukurydzą

Jedliście kiedyś pizzę z cukinii? Jest bardzo smaczna i pożywna, i przede wszystkim jest zdrowa, dlatego warto jeść ją jak najczęściej, gdy przyjdzie ochota i nie martwic się zbytnio kaloriami 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 1 cukinia
  • 4 łyżki otręb owsianych
  • 1 jajko
  • sól

Dodatki

  • 3 jajka sadzone
  • 400 gram mozzarelli light
  • 1 brokuł
  • 200 gram kukurydzy

Sos pomidorowy

  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy na chwile, nadmiar wody odsączamy na sitku i dodajemy otręby, jajko i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200℃ z termoobiegiem przez 15-20 minut aż do zrumienienia. W międzyczasie gotujemy brokuła i pieczemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek aż do zrumienienia. Przecier pomidorowy doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy upieczoną cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gdy spód jest już gotowy, smarujemy sosem pomidorowym i pieczemy jajka sadzone ,które wykładamy na świeżo upieczone ciasto z cukinii. Następnie układamy ugotowanego brokuła i posypujemy z wierzchu kukurydzą, którą przykrywamy startą mozzarellą i pieczemy w 200℃ aż do stopienia się sera. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.