Ricottowe knedle ze śliwkami

Ricottowe knedle ze śliwkami
Knedle są pyszne w każdej postaci, zarówno z truskawkami jak i te tradycyjne ze śliwkami 😉 Ja dodałem dodatkowo ricottę, dzięki czemu uzyskałem mięciutkie i elastyczne ciasto 🙂 Dzięki temu są bardziej maślane i gładsze 🙂 Jeżeli nie próbowaliście takiej wersji polecam!
Składniki
Składniki
- 600 gram ziemniaków
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- 250 gram ricotta
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 600 gram śliwek
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę po ugotowaniu. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ricottę i jako, zagniatamy aż do momentu, gdy będzie klejące, ale odchodziło od ręki. Blat posypujemy mąkę. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy podłużny wałek. Dzielimy na równe części i rozpłaszczamy, po środku wkładamy śliwkę, i formujemy kulkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym. Smacznego!