Ricottowe knedle ze śliwkami

Ricottowe knedle ze śliwkami

Ricottowe knedle ze śliwkami

Knedle są pyszne w każdej postaci, zarówno z truskawkami jak i te tradycyjne ze śliwkami 😉 Ja dodałem dodatkowo ricottę, dzięki czemu uzyskałem mięciutkie i elastyczne ciasto 🙂 Dzięki temu są bardziej maślane i gładsze 🙂 Jeżeli nie próbowaliście takiej wersji polecam!
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 600 gram ziemniaków
  • szklanki mąki pszennej
  • 250 gram ricotta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 600 gram śliwek

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę po ugotowaniu. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ricottę i jako, zagniatamy aż do momentu, gdy będzie klejące, ale odchodziło od ręki. Blat posypujemy mąkę. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy podłużny wałek. Dzielimy na równe części i rozpłaszczamy, po środku wkładamy śliwkę, i formujemy kulkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.