Blueberry muffin
Blueberry muffin
Są pewne słodkości, którym ciężko się oprzeć, tym bardziej jeżeli mówimy o jagodowych babeczkach 🙂 To jedno z moich ulubionych, wiosennych deserów szybkie w przygotowaniu i bardzo proste 😉 Zgodzicie się ze mną? 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram jagód
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka owsianego
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gram stopionego masła
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Następnie jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, roztopione masło i zblendowane jagody około połowę ze wszystkich. Suche składniki łączymy z mokrymi, formę do pieczenia muffinek nacieramy tłuszczem, a następnie nakładamy na dno po jednej łyżce ciasta. Po środku sypiemy pozostałe jagody i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby forma była zapełniona w ¾ wysokości. Pieczemy w 180 °C przez 20-25 minut. Smacznego!