Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

W moim życiu są trzy główne miłości – rodzina, gotowanie i wolność, której ciągle mi brakuje. Czuję się coraz bardziej zniewolony przez system, w którym żyję. Powoli trybiki w pracy wysiadają, ale za to w kuchni jest na odwrót. Moje ręce, nogi i głowa tańczą w rytm kolejnej potrawy, którą dla Was przygotowałem. Taki niepozorny pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym! Wpadacie do mnie na obiad? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Dorsz + dodatki

  • Filet z dorsza
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek szparagów
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej czerwonej papryki

Sos rabarbarowo-truskawkowy

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 4 truskawki
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie
 

  • Mam nadzieję, że nikt nie przestraszył się przepisu mimo, że danie wygląda na dosyć skomplikowane, to jest bardzo proste. Zaczniemy od przygotowania ryby, standardowo pół godziny przed pieczeniem, nacieramy go solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy marchewki, które obieramy, myjemy, kroimy w kształt frytek, dodajemy oliwę z oliwek, oregano, bazylię, szczyptę soli i mieloną paprykę, i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy go do 180℃ i pieczemy przez 20 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie. Na ostatnie 10 minut wstawiamy Dorsza w naczyniu żaroodpornym i w międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek i gotujemy przez 6 minut z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli. Przed wstawieniem ryby i marchewki proponuję przygotować sobie sos, w tym celu rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Dorsza i marchewki wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na talerzu, szparagi kładziemy na wierzch i polewamy z wierzchu sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.