Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami
Świeże owoce na tapecie, więc może zmontujemy coś smacznego? 🙂 Lubicie rabarbar i truskawki? Jeżeli tak to ta tarta zachwyci Wasze podniebienia, jest do tego bardzo prosta, są jakieś pytania? Jeżeli nie to zabieramy się za gotowanie 🙂
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 100 gram masła
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
- 2 łodygi rabarbaru
- 200 gram truskawek
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko razem mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, siekamy drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania małych grudek. Dodajemy wodę i formujemy spłaszczoną kulę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Po środku wykładamy owoce i zawijamy boki, tworząc daszek na brzegach 🙂 W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i smarujemy brzegi tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Po wystygnięciu z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ze smakiem 🙂 Smacznego!