Zapiekanka z bakłażanem i mielonym mięsem

Zapiekanka z bakłażanem i mielonym mięsem

Zapiekanka z bakłażanem i mielonym mięsem

Pogoda za oknem nie przypomina wiosennej, a wręcz przeciwnie momentami bardziej jesienną, dlatego dzisiaj zaklinamy aurę i przygotowujemy coś kolorowego w kuchni. Przepyszna zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem to dzisiejsza propozycja na obiad. Jest szybka i bardzo smaczna do zrobienia 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram chudego mięsa mielonego
  • 2 bakłażany
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • ½ łyżeczki cukru
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ser żółty do tarcia

Przygotowanie
 

  • Bakłażan kroimy w cienkie plasterki, dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180℃, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7 minut. Następnie odwracamy plastry bakłażana i postępujemy tak samo z drugą stroną. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojony w kostkę cebulę i czosnek, a następnie do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz i przekładamy na patelnię. Gdy mięso zarumieni się, wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy do sosu – oregano,cynamon, cukier, słodką paprykę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy przez kolejne 40 minut. Po tym czasie nacieramy tłuszczem naczynie żaroodporne. Bakłażan wykładamy na dno, przekładamy sosem i na wierzch układamy znów bakłażan. Posypujemy startym serem, bazylią i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating