Zapiekanka z bakłażanem i mielonym mięsem
Zapiekanka z bakłażanem i mielonym mięsem
Pogoda za oknem nie przypomina wiosennej, a wręcz przeciwnie momentami bardziej jesienną, dlatego dzisiaj zaklinamy aurę i przygotowujemy coś kolorowego w kuchni. Przepyszna zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem to dzisiejsza propozycja na obiad. Jest szybka i bardzo smaczna do zrobienia 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram chudego mięsa mielonego
- 2 bakłażany
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cebula
- 1 czosnek
- ½ łyżeczki cukru
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ser żółty do tarcia
Przygotowanie
- Bakłażan kroimy w cienkie plasterki, dodajemy oliwę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180℃, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7 minut. Następnie odwracamy plastry bakłażana i postępujemy tak samo z drugą stroną. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojony w kostkę cebulę i czosnek, a następnie do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz i przekładamy na patelnię. Gdy mięso zarumieni się, wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy do sosu – oregano,cynamon, cukier, słodką paprykę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy przez kolejne 40 minut. Po tym czasie nacieramy tłuszczem naczynie żaroodporne. Bakłażan wykładamy na dno, przekładamy sosem i na wierzch układamy znów bakłażan. Posypujemy startym serem, bazylią i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Smacznego!