programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Pieczone placki ziemniaczane we włoskim stylu

1 godzina 38,65 zł 3-4 Łatwy
http://www.kohersen.pl

Placki ziemniaczane to potrawa, która od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Nigdy ich nie lubiłem, dopóki nie spróbowałem pieczonej wersji :) Te ociekające tłuszczem są dla mnie bez smaku, ale te pieczone mega <3 Cały smak zostaje w plackach, nie ucieka nigdzie ;) Dzisiejsza moja propozycja to odświeżenie smaków placków ziemniaczanych, podane z pysznym pesto i suszonymi pomidorami :) Są przepyszne i ciężko im się oprzeć, chcecie spróbować? :)

0 0

    Placki ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 duża obrana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • słoiczek suszonych pomidorów(450g)
  • 50g kapar ze sloiczka
  • 2 garści świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • 200g białej mozzarelli

    Pesto bazyliowe:

  • orzeszki pinii 50g
  • 1,5 szklanki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, suszone pomidory, ścieramy na tarce, bazylię, oregano i kapary blendujemy na gładką masę, dodajemy do reszty.

Kohersen: 2 minuty - 5 prędkość ostrzy.

Wkładamy resztę składników i dokładnie mieszamy

Kohersen: 20 sekund - 4 prędkość kopystki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 25 minut z termoobiegiem. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy na gładką masę.

Kohersen: 30 sekund - 7 prędkość ostrzy.

Podajemy ze świeżym pesto i suszonymi pomidorami. Smacznego!

Maria
Juz to lubię
76 dni temu
Odpowiedź
Drake
Są mega
76 dni temu
Białołęckie runo