16 listopada 2020
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty
Dawno nie było nic na blogu, przyznam się bardzo pochłonęło mnie przygotowywanie wydania książki. Mamy okres rabarbaru,więc czemu nie coś słodkiego i zdrowego? No właśnie:)
Porcje 4 osoby
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 gram erytrytolu
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z ricotty
- 250 gram ricotty
- 100 gram erytrytolu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Mus rabarbarowy
- 2 łodygi rabarbaru
- 50 gram suszonej żurawiny
- 100 gram erytrytolu
- 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy na blaty, nasączamy sokiem z cytryny. Rabarbar obieramy z wąsów, kroimy na małe kawałki, dodajemy erytrytol i suszoną żurawinę. Gotujemy aż do rozpadnięcia, na koniec wsypujemy agar i miksujemy. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. Ricottę wraz z jogurtem i erytrytolem miksujemy razem, przekładamy. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!