Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

Dawno nie było nic na blogu, przyznam się bardzo pochłonęło mnie przygotowywanie wydania książki. Mamy okres rabarbaru,więc czemu nie coś słodkiego i zdrowego? No właśnie:)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 gram erytrytolu
  • 77 gram masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z ricotty

  • 250 gram ricotty
  • 100 gram erytrytolu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Mus rabarbarowy

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 100 gram erytrytolu
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy na blaty, nasączamy sokiem z cytryny. Rabarbar obieramy z wąsów, kroimy na małe kawałki, dodajemy erytrytol i suszoną żurawinę. Gotujemy aż do rozpadnięcia, na koniec wsypujemy agar i miksujemy. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. Ricottę wraz z jogurtem i erytrytolem miksujemy razem, przekładamy. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.