Tort na roczek Mateusza
Tort na roczek Mateusza
Niedawno dosyć Mateusz skończył roczek, z tej okazji przygotowałem pyszny i bardzo prosty tort urodzinowy 🙂 Bardzo owocowy i mega smaczny 🙂
Składniki
Biszkopt migdałowy
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- opakowanie cukru z ekstraktem migdałowym
- sok z 2 cytryn do nasączenia
Mus truskawkowy
- 400 gram truskawek
- 3 łyżeczki agaru
Mus malinowy
- 400 gram truskawek
- 3 łyżeczki agaru
Krem śmietankowo-orzechowy
- 250 gram mascarpone
- 150 gram orzechów brazylijskich
- 150 gram orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml śmietanki 30%
Tynk milkyway
- 100gram gram masła minimum 82% zawartości tłuszczu!
- 42 gram cukru
- 35 ml mleka zwykłego
- 56 gram mleka w proszku
- kilka kropel barwnika w proszku
Przygotowanie
- Rant ustawiamy na 17cm, białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, na koniec wlewamy żółtka i tylko miksujemy do połączenia. Delikatnie łączymy z mąką. Pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekrajamy na blaty. Musy przygotowujemy: owoce wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gdy się rozpuści blendujemy na gładki mus. Orzechy mielimy na pył, miksujemy z pozostałymi składnikami. Bierzemy się za składanie tortu. Każdy blat nasączamy sokiem z cytryny, przekładamy tort: krem, mus truskawkowy, mus malinowy. Wkładamy do lodówki aby masy zastygły. Przygotowujemy tynk. Mleko z cukrem zagotowujemy do momentu uzyskania jednolitego syropu. Studzimy . Masło ubijamy na puch i stopniowo wlewamy syrop. Na koniec dodajemy po łyżce mleka w proszku i barwnik. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Szpatułką obtaczamy tort. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Na koniec dekorujemy wedle uznania. Smacznego!