Mazurek makowo-serowy bez cukru

Mazurek makowo-serowy bez cukru

Mazurek makowo-serowy bez cukru

Święta minęły bezpowrotnie, ale pozostały jeszcze w naszych domach ostatnie kawałki pysznych ciast i potraw. Ja w tym roku przygotowałem pyszny mazurek makowo serowy, bez dodatku cukru i z migdałami.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 150 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 100 gram masła
  • 50 gram erytrytolu
  • Nadzienie:
  • 500 gram zmielonego maku
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • 2-3 łyżki miodu lipowego
  • 150 gram erytrytolu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie ricotty 250g
  • 1 cytryna skórka otarta + sok
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie
 

  • Składniki ciasta kruchego wsypujemy do miski, siekamy masło i wbijamy jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak sparzamy, odstawiamy na 15 minut i mieszamy z resztą składników. Ciasto kruche rozwałkowujemy i przenosimy do formy. Nakładamy nadzienie i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.