Mazurek makowo-serowy bez cukru
Mazurek makowo-serowy bez cukru
Święta minęły bezpowrotnie, ale pozostały jeszcze w naszych domach ostatnie kawałki pysznych ciast i potraw. Ja w tym roku przygotowałem pyszny mazurek makowo serowy, bez dodatku cukru i z migdałami.
Składniki
Kruche ciasto
- 150 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 100 gram masła
- 50 gram erytrytolu
- Nadzienie:
- 500 gram zmielonego maku
- 100 gram zmielonych migdałów
- 2-3 łyżki miodu lipowego
- 150 gram erytrytolu
- 2 jajka
- 1 opakowanie ricotty 250g
- 1 cytryna skórka otarta + sok
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie
- Składniki ciasta kruchego wsypujemy do miski, siekamy masło i wbijamy jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak sparzamy, odstawiamy na 15 minut i mieszamy z resztą składników. Ciasto kruche rozwałkowujemy i przenosimy do formy. Nakładamy nadzienie i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego!