Torcik na 31 urodziny

Torcik na 31 urodziny

Torcik na 31 urodziny

Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców 🙂 Pytania? 😀
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt kakaowy 17cm

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia

Krem limonkowy

  • 5 łyżeczek soku z limonek i otartej skórki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80 gram masła
  • 500 gram mascarpone

Mus owocowy

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 gram malin
  • 100 gram jeżyn
  • 100 gram czarnej porzeczki
  • 3 łyżeczki agaru

Bezy

  • 3 białka
  • 150 gram cukru
  • barwniki złoty w żelu i czerwony

Tynk

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

Solony karmel

  • 75 gram cukru
  • 35 gram zimnego masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
 

  • Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.