Czekoladowy tort z kremami na 4 urodziny Sebastiana
Czekoladowy tort z kremami na 4 urodziny Sebastiana
4 lata ten czas minął tak szybko, pamiętam jeszcze jak był malutki, a zaraz pójdzie do szkoły, ehh no nic łezka kręci się w oku, a tort zrobić trzeba było 🙂
Składniki
Biszkopt 17cm
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 cytryny do nasączenia
Krem cytrynowy
- sok z 2 cytryn i otarta skórka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 80 gram masła
- 500 gram mascarpone
Krem owocowy
- 100 gram malin
- 100 gram truskawek
- 325 gram mascarpone
Krem czekoladowy
- 100 gram czekolady mlecznej
- 250 gram mascarpone
Tynk
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 75 gram śmietanki 30%
- 40 gram masła
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy sokiem z cytryny. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Owoce blendujemy i łączymy z serkiem mascarpone, przekładamy do tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do tortownicy. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy według uznania. Smacznego!