Śmietanowy tort bezglutenowy, bez cukru
Śmietanowy tort bezglutenowy, bez cukru
Cieszy mnie bardzo, że również wypieki bezglutenowe i zdrowe cieszą się taką popularnością, a więc daję przepis na ten pyszny tort 🙂
Składniki
Mus z jagód
- 400 gram jagód
- 3 łyżeczki agaru
Tynk
- 250 gram mascarpone
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka stewii lub ksylitolu
Kwiatki
- 150 gram mascarpone
- 2 łyżki soku z truskawek lub malin
Przygotowanie
- Biszkopt przygotowujemy według poprzedniego przepisu. Wkładamy na spód jeden z blatów, nasączamy sokiem z cytryny. W rondelku zagotowujemy jagody i dodajemy agar, czekamy aż się rozpuści. Wylewamy połowę na spód i przykładamy kolejny blatem, również nasączamy i wylewamy resztę jagód. Schładzamy. Mikserem ubijamy mascarpone z mlekiem kokosowym i stewią. Tynkujemy i schładzamy znów w lodówce. Na koniec przygotowujemy krem do dekoracji, mascarpone łączymy z sokiem z owoców i mieszamy do momentu uzyskania jednolitego koloru. Smacznego!