Curry z indykiem i warzywami, sałatka z pęczaka, suszonego buraka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego
Curry z indykiem i warzywami, sałatka z pęczaka, suszonego buraka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego
To danie jest proste i bardzo smaczne, obecnie moja waga spadła już o 8k i 12 cm mniej w brzuchu, odwiedźcie post na fb, tam znajdziecie kilka porad jak zmienić swoje żywienie 😉
Składniki
Curry
- 1 papryczka chilii
- kawałek imbiru
- 2 limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 pomidory wraz z sokiem
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka pasty curry
- polędwica z indyka
Sałatka
- paczka ugotowanego pęczaku
- sok z 1 cytryny
- posiekany suszony burak
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- posiekane suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
- posiekany pęczek kolendry
- pokrojony w kostkę pomidor
- pokrojony w kostkę ogórek
- 1 mango pokrojone w kostkę
- 1 papryka pokrojona w kostkę
Przygotowanie
- Na początek w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czarnuszkę, starte chili, imbir, czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę przesmażamy. Polędwicę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy do smaku i dusimy przez 3 minuty. Następnie wkładamy pokrojone pomidory i warzywa. Wsypujemy kurkumę i pastę curry. Wszystko dusimy przez kolejne 5-10 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i resztę składników. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.
- Pęczak gotujemy, studzimy, przekładamy do miski. Mieszamy ze składnikami i podajemy do dania.