Sernik czekoladowy bez cukru z mango i marakują

Sernik czekoladowy bez cukru z mango i marakują
Wracam ze zdrowymi przepisami 🙂 Nie trzeba rezygnować ze słodkości, aby tracić na wadze 🙂 Ten serniczek poleca się na deser, a nawet przed snem 🙂
Składniki
Orkiszowy spód
- 75 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 gram erytrytolu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 jajko
Masa serowa
- 100 gram gorzkiej czekolady bez cukru
- 700 gram serka naturalnego
- 200 gram erytrytolu
- 4 jajka
- 40 gram mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 3 marakuje
- 1 mango
Przygotowanie
- Wszystkie składniki spodu wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i pieczemy w rancie 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i szybko mieszamy z serkiem. Powstaną grudki czekolady. Wbijamy po kolei jajka i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i erytrytol. Masę serową wylewamy na spód i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Po wystygnięciu,wierzch dekorujemy marakują i mango.