Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru

Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru

Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru

Moje ulubione bułeczki w wersji fit 🙂 Kto spróbuje? 🙂
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Ciasto

  • 350 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 70 gram erytrytolu
  • 50 gram masła
  • paczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 50 gram masła
  • ½ szklanki erytrytolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Glazura

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie
 

  • Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol i drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.
  • Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy erytrytol z cynamonem. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.
  • Pieczemy w 180°C przez około 20 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, wyciągamy. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.