Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru

Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru
Moje ulubione bułeczki w wersji fit 🙂 Kto spróbuje? 🙂
Składniki
Ciasto
- 350 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 70 gram erytrytolu
- 50 gram masła
- paczka suchych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Nadzienie
- 50 gram masła
- ½ szklanki erytrytolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Glazura
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol i drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.
- Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy erytrytol z cynamonem. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.
- Pieczemy w 180°C przez około 20 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, wyciągamy. Smacznego!