Gniazdo
Gniazdo
Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację 😉 Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać 😉
Składniki
Pesto z suszonych pomidorów
- 250 gram słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 100 gram płatków migdałowych
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka startego seru grana padano
- sól, pieprz do smaku
- 100 gram makaron tagliatelle lub spaghetti
Gnocchi verdi
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 250 gram ricotty
- opakowanie szpinaku baby 450g
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki mąki
- ⅕ szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ser grana padano do posypania
- 1 łyżka masła
Sos szałwiowy
- 3 łyżki masła
- garść liści szałwii
- 100 gram orzeszków pinii
- sporo sera grana padano 🙂
Przygotowanie
- To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta 😉 Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto 🙂 Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka 😉 Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!