Pączki z jagodami w syropie pomarańczowym
Pączki z jagodami w syropie pomarańczowym
W czwartek przypada święto wszystkich, którzy uwielbiają tłuste i nieprzyzwoicie słodkie rzeczy. Ja się wcale nie cieszę, bo moja dieta pójdzie w zapomnienie, ale.co tam raz do roku można oddać się rozpuście. Przygotowałem dla Was paczki z jagodami w syropie pomarańczowym 😉 Jedlibyście?
Składniki
Składniki
- 25 gram świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 270 gram mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki spirytusu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania
- 2 żółtka
- ½ łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła
- 150 gram marmolada jagodowa
- 100 gran cukru
- sok z 2 pomarańczy
Przygotowanie
- o ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż do podwojenia płynu. Do miski przesiewamy mąkę, sól, cukier wanilinowy i mieszamy. W międzyczasie ubijamy żółtka, jajko i pozostały cukier na puszystą pianę. Rozczyn wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite jajka i zagniatamy ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec spirytus i roztopione, schłodzone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
- W międzyczasie przygotowujemy syrop. Cukier zagotowujemy w soku pomarańczowym cały czas mieszając, gdy się cały rozpuści, zestawiamy z ognia.
- Blat podsypujemy mąką, ciasto wygniatamy, pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na niezbyt duży placek. Ostro zakończoną szklanką wycinamy kółka, po środku każdego układamy marmoladę i zawijamy jak chinkali. Formujemy kształt owalny i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei uformowane pączki. Smażymy każdą stronę na złoty kolor. Następnie zanurzamy w syropie i po chwili odkładamy. Smacznego!