Tawa tawas
Tawa tawas
Tawa tawas nazwa, która pewnie większości osób z niczym się nie kojarzy, lecz w obliczu tłustego czwartku ta słodka propozycja staje się bardziej jasna 😉 Te małe , kruche ciasteczka smażone na oleju to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków, tym bardziej jeżeli chcemy jednak trochę mnie wchłonąć tłuszczu 🙂
Składniki
Składniki
- olej kokosowy do smażenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki maślanki
- szczypta soli
- 130 gram mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Przepis jest tak banalny, że głowa mała 🙂 Lecz żeby nie było za łatwo trochę go zmodyfikowałem 🙂 Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i maślankę, szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę i po tym czasie rozwałkowujemy na 0,5 cm placek. Wycinamy romby i smażymy na złoty kolor na oleju kokosowym 🙂 Smacznego!