Sernik kokosowy z kremem z pitai i spodem z oreo

Sernik kokosowy z kremem z pitai i spodem z oreo

Sernik kokosowy z kremem z pitai i spodem z oreo

Zacząłem Was rozpieszczać słodkościami i nie mam ochoty przestać 🙂 Dzisiaj mam dla Was genialny w smaku sernik kokosowy. Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego, to musicie koniecznie spróbować, smakuje nawet osobom, które nie lubią serników <3 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • puszka mleczka kokosowego
  • 210 gram ciasteczka Oreo
  • 2 łyżki masła
  • 125 gram wiórków kokosowych
  • płatki migdałów do posypania
  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 500 gram mielonego twarogu
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 300 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 pitaja
  • śmietana 30% kremówka
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa.
  • Do miski przekładamy wszystkie rodzaje sera, mleczko kokosowe, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i aromat. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i tak wymieszaną masę serową, wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy krem z pitai. Smoczy owoc kroimy na pół, wyciągamy miąższ, dodajemy do śmietanki i miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, wsadzamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating