Sernik kokosowy z kremem z pitai i spodem z oreo
Sernik kokosowy z kremem z pitai i spodem z oreo
Zacząłem Was rozpieszczać słodkościami i nie mam ochoty przestać 🙂 Dzisiaj mam dla Was genialny w smaku sernik kokosowy. Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego, to musicie koniecznie spróbować, smakuje nawet osobom, które nie lubią serników <3 🙂
Składniki
Składniki
- puszka mleczka kokosowego
- 210 gram ciasteczka Oreo
- 2 łyżki masła
- 125 gram wiórków kokosowych
- płatki migdałów do posypania
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 500 gram mielonego twarogu
- aromat pomarańczowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 300 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- 1 pitaja
- śmietana 30% kremówka
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa.
- Do miski przekładamy wszystkie rodzaje sera, mleczko kokosowe, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i aromat. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i tak wymieszaną masę serową, wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy krem z pitai. Smoczy owoc kroimy na pół, wyciągamy miąższ, dodajemy do śmietanki i miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, wsadzamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego!