Babeczki ziemniaczane ze śledziem i oliwkami
Babeczki ziemniaczane ze śledziem i oliwkami
Śledź to ryba i to piękna, i bardzo smaczna 🙂 Pojawia się najczęściej w okolicach świąt i postu, a w końcu są ostatki 🙂 Dzisiejsza propozycja to połączenie przepysznych młodych ziemniaków i śledzi z oliwkami 😉 Chcecie spróbować? 🙂
Składniki
Składniki
- 4 płaty śledzi w oleju wiejskim seko
- 300 gram młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 50 ml mleka
- 9 sztuk zielonych oliwek
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- pokruszone pistacje opcjonalnie
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy praską. Dodajemy masło, mleko i jajko, i dokładnie mieszamy. Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej, następnie na to kładziemy po kawałku śledzia i oliwki. Przykrywamy z wierzchu masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃. Pieczemy około 20 minut. Dekorujemy całymi lub pokruszonymi pistacjami. Smacznego!