Babeczki ziemniaczane ze śledziem i oliwkami

Babeczki ziemniaczane ze śledziem i oliwkami

Babeczki ziemniaczane ze śledziem i oliwkami

Śledź to ryba i to piękna, i bardzo smaczna 🙂 Pojawia się najczęściej w okolicach świąt i postu, a w końcu są ostatki 🙂 Dzisiejsza propozycja to połączenie przepysznych młodych ziemniaków i śledzi z oliwkami 😉 Chcecie spróbować? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 4 płaty śledzi w oleju wiejskim seko
  • 300 gram młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • 9 sztuk zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • pokruszone pistacje opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy praską. Dodajemy masło, mleko i jajko, i dokładnie mieszamy. Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej, następnie na to kładziemy po kawałku śledzia i oliwki. Przykrywamy z wierzchu masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃. Pieczemy około 20 minut. Dekorujemy całymi lub pokruszonymi pistacjami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.