Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Mam nadzieję, że się doczekaliście. To wina Sebusia z jakiegoś powodu nie chce spać, ostatnio mamy z nim prawdziwy sajgon jeżeli chodzi o usypanie. Tymczasem nasze ciasto to oszukany sernik bez sera, oczywiście z przepysznym musem truskawkowym i spodem krwi i herbatnikami. Są chętni na te pyszności?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Mus truskawkowy

  • 350 gram truskawek
  • Galaretka poziomkowa

Ciasto

  • 2 jogurty greckie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 sproszkowane budynie waniliowe
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • sok z 2 marakuji

Spód

  • 210 gram ciasteczka oreo
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Żółtka odzielamy od bialek, te pierwsze ubijamy z jogurtami na delikatny krem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budyń, sok z marakuji, wiórki kokosowe i cukier wanilinowy, i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Obie masy łączymy razem, delikatnie mieszając. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Truskawki blendujemy i Dodajemy do galaretki. Wszystko razem mieszamy. Wylewamy go na przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.