Sernik jogurtowy
Sernik jogurtowy
Mam nadzieję, że się doczekaliście. To wina Sebusia z jakiegoś powodu nie chce spać, ostatnio mamy z nim prawdziwy sajgon jeżeli chodzi o usypanie. Tymczasem nasze ciasto to oszukany sernik bez sera, oczywiście z przepysznym musem truskawkowym i spodem krwi i herbatnikami. Są chętni na te pyszności?
Składniki
Mus truskawkowy
- 350 gram truskawek
- Galaretka poziomkowa
Ciasto
- 2 jogurty greckie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sproszkowane budynie waniliowe
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 gram wiórków kokosowych
- sok z 2 marakuji
Spód
- 210 gram ciasteczka oreo
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Żółtka odzielamy od bialek, te pierwsze ubijamy z jogurtami na delikatny krem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budyń, sok z marakuji, wiórki kokosowe i cukier wanilinowy, i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Obie masy łączymy razem, delikatnie mieszając. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Truskawki blendujemy i Dodajemy do galaretki. Wszystko razem mieszamy. Wylewamy go na przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego!