Krem jabłkowo-porowy

Krem jabłkowo-porowy
Jesień zawitała za oknem jak na razie złota i zachęcająca do spacerów, oby taka pogoda utrzymała się jak najdłużej 🙂 Oczywiście pora roku to tylko pretekst do ugotowania tej pysznej zupy 🙂 Kwaskowate jabłka i ostry w smaku pora to idealne połączenie na jesienną aurę 🙂
Składniki
Składniki
- 4 kwaskowate jabłka
- 1 por
- 2 młode marchewki
- 2 ziemniaki
- ⅓ gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- garść natki pietruszki
- 1 l bulionu warzywnego
Przygotowanie
- W rondelku roztapiamy masło, wkładamy posiekanego pora zarówno białą część i zielone liście. Przysmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę i jabłka. Dusimy przez 10 minut, a następnie zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku. Smacznego!