Yaki gyoza

Yaki gyoza
Zgodnie z obietnicą mam dzisiaj dla Was przepis na danie, wywodzące się z dalekiej Azji, a dokładnie z Japonii. Pierożki yaki gyoza to mój ulubiony dodatek do sushi, jednak nie zawsze jest czas by pójść do restauracji, ale na szczęście można przygotować je w domu 🙂 Zabieramy się do gotowania? 🙂
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki wrzątku
- ½ łyżeczki soli
Farsz
- 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 100 gram kapusty pekińskiej
- ząbek czosnku
- posiekany szczypiorek
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
- łyżeczka cukru
Sos do maczania:
- 6 łyżeczek sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, wrzucamy posiekaną drobno kapustę pekińską(tylko miękkie liście używamy), posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy razem i formujemy z mięsa kulę.
- Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, prawie przezroczysty i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i składamy pierożki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy tylko jedną stronę. Następnie wlewamy wodę, tak aby pierożki były w niej zanurzone do połowy i odparowujemy wodę. Wlewamy jeszcze jedną łyżkę oleju sezamowego i chwilę przysmażamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z sosem do maczania. Smacznego!