Yaki gyoza

Yaki gyoza

Yaki gyoza

Zgodnie z obietnicą mam dzisiaj dla Was przepis na danie, wywodzące się z dalekiej Azji, a dokładnie z Japonii. Pierożki yaki gyoza to mój ulubiony dodatek do sushi, jednak nie zawsze jest czas by pójść do restauracji, ale na szczęście można przygotować je w domu 🙂 Zabieramy się do gotowania? 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki wrzątku
  • ½ łyżeczki soli

Farsz

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 gram kapusty pekińskiej
  • ząbek czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • łyżeczka cukru

Sos do maczania:

  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, wrzucamy posiekaną drobno kapustę pekińską(tylko miękkie liście używamy), posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy razem i formujemy z mięsa kulę.
  • Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, prawie przezroczysty i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i składamy pierożki.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy tylko jedną stronę. Następnie wlewamy wodę, tak aby pierożki były w niej zanurzone do połowy i odparowujemy wodę. Wlewamy jeszcze jedną łyżkę oleju sezamowego i chwilę przysmażamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z sosem do maczania. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating