Szarlotka mojej babci z kruszonką

Szarlotka mojej babci z kruszonką

Szarlotka mojej babci z kruszonką

Jak od początku świata wiadomo, że przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to najsmaczniejsze potrawy. Nie inaczej jest z szarlotką mojej babci! Każdy zachwyca się jej smakiem i mówi, że nie czuć w niej jabłek, dzięki oczywiście ukrytemu składnikowi 🙂 Babcia myślę, że się nie obrazi, gdy zdradzę jej słodki sekret. Zachęcam do lektury!
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 2 mąki tortowej
  • 125 gram masła
  • ¼ szklanki cukru brązowego pudru
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczka cukru wanilinowego

Nadzienie

  • 5 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej

Przygotowanie
 

  • W głębokim talerzu rozpuszczamy galaretkę, a dopiero potem zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Siekamy je drewnianą łopatką i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dzielimy je na 2 części, 2/3 ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a resztę odstawiamy. Pieczemy w 200°C aż do lekkiego zrumienienia.
  • 4 jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy jabłka puszczą wodę, dodajemy cynamon. Następnie blendujemy na jednolitą masę, a na koniec wlewamy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na upieczony spód. Jabłko, które nam zostało obieramy i kroimy w plastry, i układamy na wierzchu. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.