Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym
Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym
Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść. Gdy pisałem ten post za oknem, sypał śnieg 🙂 Może też dlatego w kuchni dzisiaj mam dosyć egzotyczną potrawę 🙂 Specjalnie dla Was przygotowałem makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym 🙂 Co myślicie o takiej propozycji? 🙂
Składniki
Makaron
- Opakowanie serka tofu
- sok z 1 limonki
- 200 gram makaronu ryżowego
- opakowanie kiełków fasolki mung
- 2 garści orzeszków ziemnych prażonych
- ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- posiekany szczypiorek do posypania
Kurczak w cieście naleśnikowym:
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki curry
- filet z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka 🙂 Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem.
- Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!