Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus
Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus
W tym tygodniu mam dwa dni wyjęte trochę z życia, mało czasu na gotowanie, ale to nic na pewno nie zgłodniejecie 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepyszną, faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i kaszą kuskus.
Składniki
Składniki:
- 250 gram mięsa mielonego
- ¼ opakowania kaszy kuskus
- 4 pomidory
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 duże papryki
- plastry sera żółtego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, przyprawy i musztardę. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym samym czasie przygotowujemy kuskus według wskazówek na opakowaniu i sparzamy pomidory. Blendujemy ją na gładką masę i dodajemy do mięsa, wsypujemy kuskus i wszystko razem mieszamy. Zestawiamy z ognia i zajmujemy się papryką. Wycinamy gniazdo ze środka i zamiast niego dodajemy nasz farsz 🙂 Następnie na wierzchu kładziemy plastry sera żółtego, im więcej tym lepiej! Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Serek powinien fajnie się zarumienić 🙂 Możecie również spróbować, sam serek podpiec w piekarniku, zapewniam Was, że jest nieziemski w smaku! Smacznego!