Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

W tym tygodniu mam dwa dni wyjęte trochę z życia, mało czasu na gotowanie, ale to nic na pewno nie zgłodniejecie 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepyszną, faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i kaszą kuskus.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego
  • ¼ opakowania kaszy kuskus
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 duże papryki
  • plastry sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie
 

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, przyprawy i musztardę. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym samym czasie przygotowujemy kuskus według wskazówek na opakowaniu i sparzamy pomidory. Blendujemy ją na gładką masę i dodajemy do mięsa, wsypujemy kuskus i wszystko razem mieszamy. Zestawiamy z ognia i zajmujemy się papryką. Wycinamy gniazdo ze środka i zamiast niego dodajemy nasz farsz 🙂 Następnie na wierzchu kładziemy plastry sera żółtego, im więcej tym lepiej! Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Serek powinien fajnie się zarumienić 🙂 Możecie również spróbować, sam serek podpiec w piekarniku, zapewniam Was, że jest nieziemski w smaku! Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.