Pieczone placki pomidorowe
Pieczone placki pomidorowe
W okresie postu człowiek ma poważny dylemat, co zrobić na obiad, oczywiście ryba to podstawa lecz jeżeli macie już dosyć naszych przyjaciół, pływających w wodzie, to polecam przepyszne, pieczone placki pomidorowe, nie nastręczą Wam dużych problemów 🙂
Składniki
Składniki
- 4 pomidory
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- garść bazylii
- świeżo posiekany szczypiorek
Przygotowanie
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wrzucamy do rozdrabniacza do lodu i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i posiekane liście bazylii. Wszystko razem miksujemy i wylewamy łyżką ciasto, formując placki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 15-20 minut.