Pieczone placki pomidorowe

Pieczone placki pomidorowe

Pieczone placki pomidorowe

W okresie postu człowiek ma poważny dylemat, co zrobić na obiad, oczywiście ryba to podstawa lecz jeżeli macie już dosyć naszych przyjaciół, pływających w wodzie, to polecam przepyszne, pieczone placki pomidorowe, nie nastręczą Wam dużych problemów 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść bazylii
  • świeżo posiekany szczypiorek

Przygotowanie
 

  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wrzucamy do rozdrabniacza do lodu i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i posiekane liście bazylii. Wszystko razem miksujemy i wylewamy łyżką ciasto, formując placki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 15-20 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.