Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Jak wielu z Was ja również uwielbiam placki ziemniaczane, a tym bardziej ostatnio Kulinarne Inspiracje Futki zrobiły mi takiego smaka, że nie mogłem im się oprzeć. Zrobiłem jednak w wersji z mniejszą ilością tłuszczu 🙂 Jedliście kiedyś pieczone placki ziemniaczane? 🙂 Są o wiele smaczniejsze niż smażone w głębokim tłuszczu 😉 Do tego gulasz mniam 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 duża obrana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko

Gulasz

  • 500 gram mięsa wołowego lub wieprzowego kto jakie woli 🙂
  • 500 gram pomidorów
  • 1 duża papryka
  • 10 pieczarek
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • masełko do smażenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 300 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie
 

  • Najpierw zajmiemy się gulaszem, w rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie na patelni rozpuszczamy masło i lekko obsmażamy. Pieczarki powinny być już zrumienione. Dodajemy do nich mięso i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Robimy przecier z pomidorów i dolewamy do naszego gulaszu. Na koniec wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny do 1,5 w zależności od mięsa, które wybraliśmy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki, do zagęszczenia gulaszu.
  • Teraz zajmiemy się plackami. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.