Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu
Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu
Jak wielu z Was ja również uwielbiam placki ziemniaczane, a tym bardziej ostatnio Kulinarne Inspiracje Futki zrobiły mi takiego smaka, że nie mogłem im się oprzeć. Zrobiłem jednak w wersji z mniejszą ilością tłuszczu 🙂 Jedliście kiedyś pieczone placki ziemniaczane? 🙂 Są o wiele smaczniejsze niż smażone w głębokim tłuszczu 😉 Do tego gulasz mniam 🙂
Składniki
Placki ziemniaczane:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 duża obrana marchewka
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
Gulasz
- 500 gram mięsa wołowego lub wieprzowego kto jakie woli 🙂
- 500 gram pomidorów
- 1 duża papryka
- 10 pieczarek
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- masełko do smażenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
- 300 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Najpierw zajmiemy się gulaszem, w rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie na patelni rozpuszczamy masło i lekko obsmażamy. Pieczarki powinny być już zrumienione. Dodajemy do nich mięso i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Robimy przecier z pomidorów i dolewamy do naszego gulaszu. Na koniec wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny do 1,5 w zależności od mięsa, które wybraliśmy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki, do zagęszczenia gulaszu.
- Teraz zajmiemy się plackami. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego!