Pieczone pączki z waniliowym mascarpone
Pieczone pączki z waniliowym mascarpone
Tłusty czwartek to jedno z najsłodszych świąt w roku 🙂 Ja jednak już po zjedzeniu nawet jednego, zawsze źle się czułem, dlatego w tym roku zrobiłem wersję o wiele mniej kaloryczną, niż to co oferują cukiernie 🙂 Są równie smaczne co te kupne, a nawet lepsze 🙂 Zapraszam do lektury mojego przepisu 🙂
Składniki
Składniki:
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- cukier puder do posypania
- 250 gram serka mascarpone
- ½ opakowania serka waniliowego
- 1 starta laska wanilii
Przygotowanie
- Na początek przygotujemy rozczyn. W tym celu 1/4 szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, sól, podgrzane mleko, jajko i nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki i przestanie się kleić, a następnie odstawiamy je na pół godziny, do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, a w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie do naszych pączków 🙂 Laskę wanilii łamiemy i kruszymy w moździerzu na drobny pył. Dodajemy otrzymany proszek do mascarpone i mieszamy razem z serkiem waniliowym.
- Ciasto po pół godziny powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy je na płaski placek o grubości około 2 cm, a następnie wycinamy szklanką koła. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 10 minut na złoty kolor, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Po wyjęciu z piekarnika, napełniamy za pomocą szprycy nadzieniem każdy pączek i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i zajadamy się pysznymi pączkami 🙂 Smacznego tłustego czwartku!