Migdałowy dorsz z frytkami z batatów i chrzanową pianką
Migdałowy dorsz z frytkami z batatów i chrzanową pianką
Powoli zbliżają się walentynki, potocznie zwane świętem zakochanych, dla jednych są okazją, do sprawienia miłej niespodzianki drugiej połówce, a dla innych dobry dzień na podwojenie zysków. Nieważne czy pójdziecie gdzieś do restauracji czy zostaniecie w domu, warto spróbować migdałowego dorsza z frytkami z batatów i chrzanową pianką 🙂
Składniki
Dorsz
- filet z dorsza
- 10 migdałów bez skórki
- sól, pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
Chrzanowa pianka
- 50 ml mleka
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki masła
Frytki z batatów
- 1 batat
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
Przygotowanie
- Oprócz łososia, dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, głównie ze względu na umiejscowienie ości, które bardzo łatwo wyjąć 🙂 Oczyszczenie fileta nie sprawi Wam trudności. Gdy już to zrobimy, nacieramy solą i pieprzem, i odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie obieramy batata, kroimy go w słupki i w miseczce mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na bok, a następnie obieramy migdały ze skórki i w rozdrabniaczu do lodu, ścieramy je na pył. Możemy powoli nagrzewać piekarnik i wrzucić frytki. Pieczemy je w 200°C przez 20 minut, to jest dobry moment, aby przygotować dorsza. Filety moczymy w soku z cytryny, a następnie obtaczamy w migdałach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy je aż do zarumienia posypki. Dzięki temu uzyskujemy prażone migdały z pysznym dorszem! Pod koniec pieczenia gotujemy mleko wymieszane z chrzanem, dodajemy do niego masło i ubijamy blenderem piankę. Wszystkie elementy wykładamy na talerz, można ułożyć piramidkę z batatów, pianki i dorsza, w takiej kolejności jak napisałem i dodać np. świeże liście szpinaku lub pomidorki koktajlowe do przybrania. Smacznego!