Kurczak w tempurze z kaszą kuskus
Kurczak w tempurze z kaszą kuskus
Po bardzo chudej środzie, przyszedł czwartek czyli taki mały piąteczek 🙂 Dlatego dzisiaj prosty i bardzo smaczny przepis na obiadek 🙂 Kurczak w tempurze to bardzo popularne danie, o dziwo bardzo łatwe do przyrządzenia. Jeżeli macie trochę czasu w domu, bo dużo nie wymaga wysiłku, to polecam zrobić, rodzina będzie zachwycona 🙂 Ps. Jeżeli nie macie wszystkich składników w Lidlu nadal trwa tydzień azjatycki, jest również gotowa, ale ja nie polecam, po co w końcu truć się chemią 🙂 ? Lepiej przygotować samemu 🙂
Składniki
Kurczak w tempurze
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ szklanki zimnej wody
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 1 żółtko
- filet z kurczaka
Kuskus z gulaszem warzywnym:
- 300 ml bulionu warzywnego
- 10 dużych pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
- ½ opakowania kuskus
- 4 łyżki masła
Przygotowanie
- Do miseczki wsypujemy mąkę, wbijamy żółtko, dodajemy czarny sezam i stopniowo wlewamy zimną wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego. Kurczaka kroimy w paski i odkładamy na bok. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i paprykę, i przysmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz zagęszczamy łyżką mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy obtoczone w cieście kawałki mięsa. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Kuskus przygotowujemy według instrukcji do opakowania i podajemy z ugotowanym bulionem oraz z kurczakiem 🙂 Smacznego!