Kurczak w tempurze z kaszą kuskus

Kurczak w tempurze z kaszą kuskus

Kurczak w tempurze z kaszą kuskus

Po bardzo chudej środzie, przyszedł czwartek czyli taki mały piąteczek 🙂 Dlatego dzisiaj prosty i bardzo smaczny przepis na obiadek 🙂 Kurczak w tempurze to bardzo popularne danie, o dziwo bardzo łatwe do przyrządzenia. Jeżeli macie trochę czasu w domu, bo dużo nie wymaga wysiłku, to polecam zrobić, rodzina będzie zachwycona 🙂 Ps. Jeżeli nie macie wszystkich składników w Lidlu nadal trwa tydzień azjatycki, jest również gotowa, ale ja nie polecam, po co w końcu truć się chemią 🙂 ? Lepiej przygotować samemu 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Kurczak w tempurze

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 1 żółtko
  • filet z kurczaka

Kuskus z gulaszem warzywnym:

  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • ½ opakowania kuskus
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Do miseczki wsypujemy mąkę, wbijamy żółtko, dodajemy czarny sezam i stopniowo wlewamy zimną wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego. Kurczaka kroimy w paski i odkładamy na bok. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i paprykę, i przysmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz zagęszczamy łyżką mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy obtoczone w cieście kawałki mięsa. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Kuskus przygotowujemy według instrukcji do opakowania i podajemy z ugotowanym bulionem oraz z kurczakiem 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating