Pomidorowe risotto z kurczakiem
Pomidorowe risotto z kurczakiem
Wczoraj było danie wyłącznie dla synka, a dzisiaj dla wszystkich 🙂 W tygodniu jeżeli ktoś ma możliwość aby poświęcić więcej czasu niż godzinę w kuchni, to zazdroszczę mu 🙂 Ja żeby móc jeszcze wstawić posta, uwijam się jak najszybciej, dlatego dzisiaj wracam do włoskich rozkoszy 🙂 Pomidorowe risotto z kurczakiem to bardzo prosta aczkolwiek ciekawa propozycja na obiad 🙂 Co o niej sądzicie?
Składniki
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pół szklanki ryżu arborio albo zwykłego jeżeli nie macie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka miodu
- 2 pomidory
- masło do smażenia
- 600 ml bulionu warzywnego
- ser żółty do tarcia
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 garść świeżego oregano
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie zeszklona, wsypujemy ryż i chwilę przysmażamy, a następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy miód i gotujemy bez przykrycia. Przez cały czas obserwujemy ryż i mieszamy, aby się nie przypalił. Ja od czasu do czasu próbuję, w obawie o rozgotowanie, gdy wchłonie całą wodę i będzie gotowy, wrzucamy zblendowane pomidory, dodajemy posiekaną bazylię i oregano, a na sam koniec posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!