Krem z cukinii
Krem z cukinii
Zima jak na razie odpuściła, jednak gdyby wróciła, a nawet jeżeli nie wróci, to krem z cukinii nie tylko Was rozgrzeje, ale również posmyra kubki smakowe 😉 Delikatny z lekką nutą imbiru to jest to czego mi brakowało w ostatnich dniach, do tego pieczone ziemniaczki om nom nom 🙂
Składniki
Zupka
- 2 duże cukinie
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżeczka imbiru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki masła
Pieczone ziemniaki
- 300 gram ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 3 łyżki oliwy
- słodka papryka do posypania
Przygotowanie
- W rondelku, którym będziemy gotowali naszą zupę, roztapiamy masło, na którym podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Cukinię kroimy w cienkie plastry i również dodajemy do garnka. Podsmażamy aż lekko zmięknie, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i śmietanę, i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.
- W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika posypujemy czerwoną papryką. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Zupę podajemy na ciepło z łyżką śmietany i świeżo upieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!