Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Zima jak na razie odpuściła, jednak gdyby wróciła, a nawet jeżeli nie wróci, to krem z cukinii nie tylko Was rozgrzeje, ale również posmyra kubki smakowe 😉 Delikatny z lekką nutą imbiru to jest to czego mi brakowało w ostatnich dniach, do tego pieczone ziemniaczki om nom nom 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Zupka

  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki masła

Pieczone ziemniaki

  • 300 gram ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • słodka papryka do posypania

Przygotowanie
 

  • W rondelku, którym będziemy gotowali naszą zupę, roztapiamy masło, na którym podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Cukinię kroimy w cienkie plastry i również dodajemy do garnka. Podsmażamy aż lekko zmięknie, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i śmietanę, i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika posypujemy czerwoną papryką. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Zupę podajemy na ciepło z łyżką śmietany i świeżo upieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.