Roladki z kurczaka, z szynką parmeńską, oliwkami i z kluskami szpinakowymi polane sosem szałwiowym
Roladki z kurczaka, z szynką parmeńską, oliwkami i z kluskami szpinakowymi polane sosem szałwiowym
Widziałem, że spodobała Wam się propozycja podania Dorsza, cieszę się bardzo, ale to nie koniec pysznych dań. Mam jeszcze wiele w zanadrzu 🙂 Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad, nie zajmie on Wam więcej niż pół godziny! Co przygotowałem, a takie proste roladki z kurczaka, w środku faszerowane zielonymi oliwkami, z zewnątrz związane szynką parmeńską, a do tego no właśnie co? 🙂 Już wiem kluseczki z ricottą i szpinakiem polane pysznym sosem szałwiowym 🙂
Składniki
Roladki
- 10 sztuk całych oliwek zielonych bez pestek
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 4 kawałki szynki parmeńskiej
- 4 cienkie kostki sera żółtego
- czosnek granulowany
Kluski
- 450 gram rozdrobnionego szpinaku
- 2,5 szklanki mąki
- 450 gram sera ricotta
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos szałwiowy
- 2 garści świeżej szałwii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kurczaka obmywamy usuwamy błony i kroimy wzdłuż na dwie części. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie każdą z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na środku układamy kilka oliwek, ser i zawijamy. Owijamy w szynkę parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
- Zajmiemy się teraz kluskami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ricottę, wbijamy jajko i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, gdyby jeszcze się kleiło podsypujemy trochę mąką, ale starając się nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy z niego cienki wałek i kroimy w poprzek, formując coś na kształt kopytek. Gotujemy wodę i wrzucamy kluski. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu. W międzyczasie robimy sos, w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy śmietanę i posiekaną szałwię. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, gdy wszystko będzie gotowe. Wyciągamy naszego kurczaka, odlewamy kluski i polewamy je sosem. Smacznego!