Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry
Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry
Dwa dni odpoczynku to zdecydowanie za mało, aby nabrać sił od szarej rzeczywistości mam nadzieję, że zapiekany dorsz w kruchym cieście zagości na Waszym stole 🙂 Jeżeli tak to przepis poniżej! 😀
Składniki
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Dorsz
- dwa filety z dorsza atlantyckiego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Pieczona marchewka
- 5 marchewek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki oliwy
Sos curry
- 1 łyżka curry
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.
- Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz 🙂 Smacznego!