Saltimbocca z kurczaka, szynką parmeńską, serem i sosem gorgonzola
Saltimbocca z kurczaka, szynką parmeńską, serem i sosem gorgonzola
Wskoczyło Wam kiedyś coś do ust? 🙂 Proszę bez skojarzeń 😛 Mi ostatnio Saltimbocca z kurczakiem 😀 To tradycyjne danie włoskie nie powinno nikomu sprawić problemów. Warto spróbować właśnie w Lidlu panuje tydzień włoski, więc wszystkie składniki bez problemu w nim znajdziecie no oprócz szałwii, ale od czego są delikatesy Piotr i Paweł 😀
Składniki
Saltimbocca
- 3 piersi kurczaka
- 8 listków szałwii
- 5 kawałków szynki parmeńskiej
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
- 4 plastry sera żółtego typu gouda
- wykałaczki
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Sos gorgonzola
- 100 gram sera gorgonzola dolce
- 80 ml śmietanki 30%
- łyżka świeżej bazylii
- łyżka świeżego oregano
Przygotowanie
- Piersi kurczaka obmywamy i czyścimy. Kroimy pod skosem każdą z nich na 3 części o grubości około 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi jedną stronę, kroimy czosnek w plastry i na każdej piersi kładziemy po 2 sztuki. Dodajemy listek szałwii, przykrywamy połową plastra szynki parmeńskiej i wszystko spinamy razem wykałaczką, aby podczas smażenia nie rozpadły nam się składniki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kurczakiem do dołu. Doprawiamy do tej pory nieprzyprawioną część mięsa solą i pieprzem, a następnie przewracamy Saltimboccę na drugą stronę.
- W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy gorgonzolę i dodajemy śmietanę, i przyprawy. Gdy Saltimbocci są gotowe, na każdy kawałek kurczaka kładziemy ser i wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, i pieczemy w 180°C. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, który mieszamy w rondelku z sosem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii. Smacznego!