Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

To chyba ulubione danie Sebastiana, żadne inne nie znikało tak szybko jak to 🙂 Drogie mamy i ich pociechy, zaczynacie przygodę z BLW i macie za sobą I fazę? 🙂 To w takim razie to danie przypadnie Wam do gustu 🙂 Pyszne pieczone placuszki szpinakowe, podawane z przecierem pomidorowym, a dla dorosłych wersja troszkę bardziej wykwintna 😉 Co sądzicie o takiej propozycji? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 450 gram mrożonego szpinaku lub świeżego
  • 1,2 szklanki mąki
  • ½ szklanki świeżej bazylii
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia – dla dzieci bez tego
  • 1 łyżka suszonego oregano – dla dzieci bez tego
  • odrobina soli – dla dzieci bez tego
  • czarnuszka do posypania – dla dzieci bez tego
  • 70 gram gorgonzoli dolce – dla dzieci bez tego

Sos pomidorowy

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano – dla dzieci ze świeżym oregano
  • starty ser np. gouda – dla dzieci bez tego
  • sól, pieprz do smaku – dla dzieci bez tego

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wsadzamy do miksera i na wolnych obrotach mieszamy. Następnie wykładamy, na wyłożone papierem do pieczenia blachy i posypujemy z wierzchu czarnuszką. Pieczemy w 180°C przez około 12 minut. W międzyczasie sparzamy pomidory, miksujemy w blenderze i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy na kuchence i polewamy placuszki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.