Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym
Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym
To chyba ulubione danie Sebastiana, żadne inne nie znikało tak szybko jak to 🙂 Drogie mamy i ich pociechy, zaczynacie przygodę z BLW i macie za sobą I fazę? 🙂 To w takim razie to danie przypadnie Wam do gustu 🙂 Pyszne pieczone placuszki szpinakowe, podawane z przecierem pomidorowym, a dla dorosłych wersja troszkę bardziej wykwintna 😉 Co sądzicie o takiej propozycji? 🙂
Składniki
Ciasto
- 450 gram mrożonego szpinaku lub świeżego
- 1,2 szklanki mąki
- ½ szklanki świeżej bazylii
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia – dla dzieci bez tego
- 1 łyżka suszonego oregano – dla dzieci bez tego
- odrobina soli – dla dzieci bez tego
- czarnuszka do posypania – dla dzieci bez tego
- 70 gram gorgonzoli dolce – dla dzieci bez tego
Sos pomidorowy
- 3 pomidory
- ½ szklanki świeżej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano – dla dzieci ze świeżym oregano
- starty ser np. gouda – dla dzieci bez tego
- sól, pieprz do smaku – dla dzieci bez tego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wsadzamy do miksera i na wolnych obrotach mieszamy. Następnie wykładamy, na wyłożone papierem do pieczenia blachy i posypujemy z wierzchu czarnuszką. Pieczemy w 180°C przez około 12 minut. W międzyczasie sparzamy pomidory, miksujemy w blenderze i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy na kuchence i polewamy placuszki. Smacznego!