Zapiekane farfalle z cukinią,sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Zapiekane farfalle z cukinią,sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Zapiekane farfalle z cukinią,sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Makaron to moje ulubione danie mógłbym je jeść w każdej postaci, a Wy? Makaronożercy 🙂 Dzisiejsza propozycja powinna Wam, szczególnie przypaść do gustu, jeżeli lubicie cukinię 😀 Dużo pomidorów, mielone mięso, cukinia i wszystko zapieczone dużą ilością sera, brzmi dobrze? Jak dla mnie obłędnie, koniecznie wypróbujcie mój przepis 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 kilogram pomidorów
  • ser żółty do tarcia
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 3 łyżki oregano
  • ½ opakowania makaronu farfalle
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Przygotowanie
 

  • W pierwszej kolejności rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, dodajemy przyprawy kmin rzymski, paprykę, musztardę i doprawiamy do smaku. Następnie wrzucamy na patelnię, a w międzyczasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze. Wlewamy na patelnię i dodajemy bazylię, oregano i przyprawiamy do smaku. W tym samym czasie gotujemy makaron. Cukinię kroimy w cienkie plastry i dorzucamy do sosu, część zostawiamy na wierzch.
  • Po wystygnięciu makaronu, naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy warstwami naszą zapiekankę, makaron-sos-makaron-sos.Wierzch posypujemy serem i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.