Zapiekane farfalle z cukinią,sosem pomidorowym i mielonym mięsem
Zapiekane farfalle z cukinią,sosem pomidorowym i mielonym mięsem
Makaron to moje ulubione danie mógłbym je jeść w każdej postaci, a Wy? Makaronożercy 🙂 Dzisiejsza propozycja powinna Wam, szczególnie przypaść do gustu, jeżeli lubicie cukinię 😀 Dużo pomidorów, mielone mięso, cukinia i wszystko zapieczone dużą ilością sera, brzmi dobrze? Jak dla mnie obłędnie, koniecznie wypróbujcie mój przepis 😉
Składniki
Składniki
- 2 duże cukinie
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 kilogram pomidorów
- ser żółty do tarcia
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 3 łyżki oregano
- ½ opakowania makaronu farfalle
- sól, pieprz do smaku
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, dodajemy przyprawy kmin rzymski, paprykę, musztardę i doprawiamy do smaku. Następnie wrzucamy na patelnię, a w międzyczasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze. Wlewamy na patelnię i dodajemy bazylię, oregano i przyprawiamy do smaku. W tym samym czasie gotujemy makaron. Cukinię kroimy w cienkie plastry i dorzucamy do sosu, część zostawiamy na wierzch.
- Po wystygnięciu makaronu, naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy warstwami naszą zapiekankę, makaron-sos-makaron-sos.Wierzch posypujemy serem i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Smacznego!