Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym
Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym
Leniwie skończył się tydzień i czas wrócić nareszcie do przyjemniejszych zajęć 🙂 Czy Wy również od poniedziałku tak jak, odliczacie każdy dzień do weekendu? 🙂 Na szczęście jest już upragniony wieczór piąteczka, a dla głodnych smaków i wrażeń proponuję, polenić się przy leniwych kluskach z gorgonzolą i pesto bazyliowym. Mniam! To dopiero początek pysznych dań, które dla Was mam w zanadrzu 🙂
Składniki
Leniwe
- 250 gram twarogu tłustego
- 50 gram sera gorgonzola
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- odrobina soli
Pesto bazyliowe
- 1 szklanka świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 50 gram migdałów
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.
- Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!
- Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!