Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Leniwie skończył się tydzień i czas wrócić nareszcie do przyjemniejszych zajęć 🙂 Czy Wy również od poniedziałku tak jak, odliczacie każdy dzień do weekendu? 🙂 Na szczęście jest już upragniony wieczór piąteczka, a dla głodnych smaków i wrażeń proponuję, polenić się przy leniwych kluskach z gorgonzolą i pesto bazyliowym. Mniam! To dopiero początek pysznych dań, które dla Was mam w zanadrzu 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Leniwe

  • 250 gram twarogu tłustego
  • 50 gram sera gorgonzola
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

Pesto bazyliowe

  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 50 gram migdałów
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.
  • Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!
  • Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.