Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami
Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami
Synek rośnie z każdym dniem i coraz trudniej mu dogodzić, dlatego stanąłem przed trudnym zadaniem, zrobić coś oryginalnego, co zarówno będzie smakowało małemu jak i rodzicom 🙂 Po dłuższym zastanowieniu się, wybrałem zupę jabłkową i ravioli z truskawkami 🙂 Co sądzicie o takim właściwie deserowym daniu? 😀
Składniki
Zupa
- 3 duże słodkie jabłka
- 1 laska cynamonu
- ¾ małego jogurtu około 160g
Ravioli
- 300 gram przesianej mąki
- 2 jajka + żółtko
- odrobina soli
- 6 łyżek wody
- 7 truskawek
Przygotowanie
- Danie jest bardzo proste i przyjemne w wykonaniu, nie powinno sprawić Wam żadnych kłopotów. Na początek obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki i w małym rondelku miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie na małym ogniu podgrzewamy naszą papkę i dodajemy laskę cynamonu. Stopniowo wlewamy jogurt naturalny, obserwując konsystencję naszej zupy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na ravioli. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i żółtko oraz dodajemy odrobinę soli. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podlewając je wodą. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
- Po tym czasie ciasto na dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy każdą z nich na bardzo cienki placek. Wykrawamy prostokąt, nakładamy truskawkę i składamy wzdłuż. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości. Podajemy razem z zupą. Smacznego!