Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów
Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów
Ostatni dzień tygodnia był aż nadto stresujący, na szczęście już się skończył 🙂 Dawno nie jadłem ryby, więc postanowiłem zrobić dzisiaj dzwonka z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów. Co myślicie o takim połączeniu? 🙂
Składniki
Łosoś
- 2 dzwonka z łososia
- sól, pieprz do smaku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- mąka orzechowa do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
Czips z buraka
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Krem z pomidorów
- 3 pomidory
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Moi Drodzy, na wstępie wraz z Sebastianem chcielibyśmy Wam podziękować za ponad 300 like’ów na fanpage’u Programisty po godzinach. 🙂
- Przejdźmy do przepisu. Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z przyprawami. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut – dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. 🙂
- W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
- Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!